Humanitarni rad

POMOZIMO DRUGIMA

“Najbolji liječnik sprječava bolest; Osrednji liječi bolest u početku, a slab liječnik liječi kad se bolest razvila.”
Huang Ti

Projekt “POMOZIMO DRUGIMA” započinje 2001. god. pilot projektom istog naziva gdje je na području Primorsko-goranske županije preventivno pregledano 1,000 ljudi. Danas, ta brojka iznosi 10,000 pregledanih pacijenata.

Projekt obuhvaća preventivne preglede koji se sastoje od mjerenja krvnog tlaka, snimanja 12-kanalnog EKG, respiratornog testa (spirometrija), razine šećera u krvi, mjerenja tjelesne težine, obujma abdomena, određivanja indeksa tjelesne mase (BMI) te količine ukupnog masnog tkiva u organizmu.

Svi preventivni pregledi za pacijente su bili besplatni!

Kako je sve počelo

Najveći postotak svih bolesti čine kardiovaskularne bolesti koje su i najveći uzrok pobola i pomora stanovnika Hrvatske. Zbog zagađenosti okoliša i pitanja respiratornih bolesti postaju sve veći problem, a na redoviti pregled kod internista čeka se dosta dugo dok za pregled u privatnim ordinacijama mnogi građani nisu u mogućnosti osigurati sredstva. Razmatrajući gore navedene podatke pred nas se postavilo pitanje što MI želimo i što možemo učiniti i postići?

Što smo željeli?

Nakon svih ovih konstatacija željeli smo naše djelovanje usmjeriti na:
– Prevenciju i kontrolu zdravstvenog stanja građana, kao i davanje najosnovnijih savjeta koji vode pospješivanju zdravlja i prevenciji bolesti-besplatno.
– Prakticirati pristup „Liječnik-Pacijentu” (uključuje dolazak tima liječnika sa svom potrebnom opremom u prostor gdje se odvijaju pregledi).
– Posebnu pozornost posvetiti građanima slabijeg materijalnog stanja, te članovima udruga građana, invalida i dr.
– Omogućiti medicinsku pomoć manje razvijenim sredinama.
– Svu prikupljenu medicinsku dokumentaciju upotrijebiti za analizu značajnih podataka o zdravlju građana, te na osnovu toga doći do elemenata koji bi mogli pripomoći i poboljšati način rješavanja zdravstvene problematike.

Kako smo radili?

Za ovakav jedan veliki pothvat bilo je potrebno napraviti dobro razrađen plan rada, osigurati kadrove kao i adekvatnu opremu. Nakon višemjesečnih priprema, u početku sami, a kasnije uz suradnju partnera, započeli smo zdravstveno pretraživanje (screening) u Rijeci, a onda i u drugim mjestima i izvan Primorsko-goranske županije.

Gdje smo sve bili?

Rijeka, Čabar, Prezid, Gerovo, Kozivar, Tršče, Mali Lug ,Nerezine ,VeliLošinj, MaliLošinj, Vrbovsko, Viškovo, Gomirje, Bribir, Krasica, Ljubošina, Jelenje, Poljica(Krk), Crikvenica, Dramalj, Hreljin, Kastav, Krk, Kraljevica, Cres, Praputnjak, Klana, Lupoglav, Bakar, Zlobin,Opatija, Ravna gora, Lokve, Skrad, Delnice, Novi Vinodolski, Rab, Lopar, Čavle, Škalnica, Pasjak, Šapjane, Fužine, Vrata, Lič, Kostrena, Mune, Golubinjak, Vukovar, Zagreb, Karlovac, Dugopolje.

Rezultati pregledanih prvih 1,000 pacijenata na području PGŽ su prezentirani u publikaciji Ordinacije, materijali ispitivanja su korišteni u izdavanju Godišnjaka Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba, prezentirani 2005. godine na IV liječničkom kongresu o aterosklerozi u Dubrovniku, te u sredsvima informiranja širom Hrvatske i inozemstva.

Od 2006 godine akcija se izvodi u suradnji sa Udrugom za promicanje zdravlja “Zdravnica” iz Rijeke u sklopu programa “Zagrlite svoje zdravlje!”.

Dosadašnji rezultati akcije (preko 10.000 pregledanih) potvrdili su da je zdravstveno stanje stanovnika dosta ozbiljno i da je potrebno nastaviti sa daljnjim preventivnim pregledima koji će pomoći da se na najbolji način pruži adekvatna medicinska pomoć.

knjiga knjiga